Před žádostí o hypotéku si prověřte vlastní morálku
26. 08. 2020

Před žádostí o hypotéku si prověřte vlastní morálku

Platební morálka v registrech dlužníků

V registrech dlužníků jsou dnes poměrně detailní informace a záznamy v nich se dávno netýkají jen notorických neplatičů. Každý, kdo měl kreditní kartu, půjčku, telefon s paušální platbou se v záznamech bude vyskytovat. Nepříjemným překvapením je i to, že záznam v registru můžete mít i ve chvíli, kdy jste o půjčku jen zažádali, ale k jejímu čerpání nedošlo. Situace, kdy je v registru záznam o dluhu, co byl již dávno uhrazen, není výjimečná. Narovnání skutečnosti zabere čas.

 

Před nákupem nemovitosti prověřte registry

Nákup nemovitosti je dnes velmi často svázán s žádostí o hypoteční úvěr. Ačkoliv jste předem navštívili banku a nechali si zpracovat návrh financování, můžete narazit na problém při schvalování. Banky začnou registry dlužníků prověřovat až ve chvíli, kdy žádost o úvěr skutečně podáte.

Registrů dlužníků je celá řada, ale obvykle postačí prověřit SOLUS, NRKI (nebankovní registr klientských informací) a BRKI (bankovního registru klientských informací).

O výpis z registru SOLUS můžete požádat formou SMS (bude nutná autorizace a úhrada poplatku, 50 Kč za kód a 99 Kč za první výpis). O výpis z NRKI můžete požádat online, bývá k dispozici za poplatek 100 Kč. Osobně v centrále společnosti je možné žádat i o výpis z BRKI, žádost je zpoplatněna částkou 100 Kč. O výpis z BRKI a NRKI lze žádat společně za 180 Kč.

Pozor na různé webové stránky, které nejsou oficiální a nabízí výpis za vyšší poplatek.

 

Včasné zjištění šetří peníze

Může trvat až 30 dní, než obdržíte informaci z registrů dlužníků. Proto si situaci prověřte ještě před podpisem rezervační smlouvy a uhrazením zálohy.

 

Žádost o výmaz z registru 

U každého zápisu lze požádat o výmaz z registru dlužníků. Žádat můžete konkrétní instituci, která záznam do registru vložila. Rovněž můžete o výmaz záznamu požádat sami, ale je třeba mít potvrzení, že konkrétní dluh byl již uhrazen.

U některých pohledávek lze přistoupit k výmazu okamžitě, jinde existuje určitá lhůta (i několik let) a k výmazu dojde po uplynutí dané lhůty.

Irena Kotolanová
Autor: Irena Kotolanová

Realitní makléřství je mým světem, kde se cítím jako ryba ve vodě. Chtěla bych se s vámi podělím o své zkušenosti, postupy a tipy, které vám mohou pomoci při prodeji či koupi nemovitosti.

 

Moje cesta k realitnímu makléřství

Realitní makléřství je pro mě nejen prací, ale také vášní. Každý den se setkávám s novými lidmi, novými příběhy a novými výzvami. Má práce mi dává možnost pomáhat lidem najít jejich vysněný domov nebo prodat jejich nemovitost za nejlepší možnou cenu.

Co pro vás mohu udělat jako realitní makléřka

Má práce spočívá v tom, abych pro vás našla to nejlepší řešení. Ať už jde o prodej, koupi nebo pronájem nemovitosti, vždy se snažím najít tu nejlepší možnost, která bude vyhovovat právě vám. Jsem tu, abych vám pomohla s všemi právními a technickými aspekty, které s sebou realitní obchod přináší.

Proč si vybrat právě mě

Moje zkušenosti, odborné znalosti a osobní přístup jsou to, co mě odlišuje od ostatních. Jsem tu pro vás, abych vám pomohla splnit vaše sny a cíle. Ať už hledáte nový domov pro sebe a svou rodinu, nebo chcete prodat svou nemovitost, jsem tu, abych vám v tom pomohla.

Pokud se se mnou budete chtít o něčem poradit, spojte se se mnou prostřednictvím kontaktů na mém webu. Těším se na naši spolupráci!

```

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů