Pozor na nebankovní hypotéky, prodraží se
25. 02. 2020

Pozor na nebankovní hypotéky, prodraží se

V posledních letech narostla popularita nebankovních hypotečních úvěrů, pro které se vžilo označení americká hypotéka. Jaká jsou hlavní rizika takového úvěru a proč je výhodnější podstoupit raději složitý schvalovací proces v bance? Nehledejte snadnou cestu k úvěru, je velmi nákladná!

Co znamená pojem hypoteční úvěr
Mezi lidmi je zažitá jedna nepřesnost, která se týká výkladu pojmu hypoteční úvěr. Lidé by jej obvykle definovali jako půjčku, co slouží k řešení bytové situace. Mají pravdu jen částečně. Správná definice hypotečního úvěru je ta, že se jedná o půjčku, za kterou ručíte nemovitým majetkem. 

Díky této definici začaly nebankovní společnosti ve velké míře nabízet půjčky, které označují jako hypotéka. Ať už se jedná o americkou nebo nebankovní hypotéku, vždy je to jen běžný spotřebitelský úvěr a peníze můžete použít na nákup čehokoliv. Za závazky a splacení takového úvěru ručíte zástavou nemovitosti. 

Hypoteční úvěry poskytovány bankou
Vyřízení hypotečního úvěru v bance znamená, že musíte doložit účel čerpání peněz. Jinými slovy, peníze z úvěru získáte na koupi, rekonstrukci nebo výstavbu rodinného domu. Zkrátka na to, abyste vyřešili bydlení. Úvěr v bance můžete vyřídit na úrokovou sazbu okolo 2 – 2,5 %, což je velmi výhodná sazba. Úroky jsou dokonce nižší, než je roční míra inflace. 

Jakmile začnete uvažovat o půjčce na bydlení, rozhodně by vaše kroky měly vést do banky! 

Banka vám obvykle poskytne úvěr na 80 % zastavené hodnoty nemovitosti. Zbývajících 20 % si musí klient opatřit z vlastních zdrojů a prokázat dostatečnou bonitu. Odhadní cena nemovitosti se neřídí kupní smlouvou, odhad může být vyčíslen na nižší nebo dokonce vyšší částku, než je uvedeno v kupní smlouvě. 

Rizika nebankovních úvěrů
Nebankovní úvěry lákají klienty především na rychlé a bezproblémové sjednání. Zároveň si společnost sama zajistí odhad zastavené nemovitosti. Úvěr vám poskytnou například na 50, 60 nebo 70 procent zastavené hodnoty nemovitosti. 

Jestliže jste v situaci, kdy se podobný byt, jaký vlastníte, prodává na trhu za 2 000 000, nebankovní společnost vám jej může odhadnout třeba jen na 1 600 000. Úvěr vám při 60 % poskytne na 960 000, ale do zástavy získává tržní hodnotu 2 000 000. Samozřejmě se jedná jen o ilustrační příklad možného postupu.

Druhým rizikem je vysoká úroková sazba. Banka poskytne půjčku na úrok okolo 2 – 2,5%, úroky u nebankovních společností začínají na 5 až 6 procentech, ale mohou být i vyšší než 8 %. 

A v případě, že se ocitnete v problémech se splácením, přicházíte o nemovitost. 

Nenechte se proto zlákat snadným a rychlým vyřízením, chtějte nejnižší možnou úrokovou sazbu. 

Irena Kotolanová
Autor: Irena Kotolanová

Realitní makléřství je mým světem, kde se cítím jako ryba ve vodě. Chtěla bych se s vámi podělím o své zkušenosti, postupy a tipy, které vám mohou pomoci při prodeji či koupi nemovitosti.

 

Moje cesta k realitnímu makléřství

Realitní makléřství je pro mě nejen prací, ale také vášní. Každý den se setkávám s novými lidmi, novými příběhy a novými výzvami. Má práce mi dává možnost pomáhat lidem najít jejich vysněný domov nebo prodat jejich nemovitost za nejlepší možnou cenu.

Co pro vás mohu udělat jako realitní makléřka

Má práce spočívá v tom, abych pro vás našla to nejlepší řešení. Ať už jde o prodej, koupi nebo pronájem nemovitosti, vždy se snažím najít tu nejlepší možnost, která bude vyhovovat právě vám. Jsem tu, abych vám pomohla s všemi právními a technickými aspekty, které s sebou realitní obchod přináší.

Proč si vybrat právě mě

Moje zkušenosti, odborné znalosti a osobní přístup jsou to, co mě odlišuje od ostatních. Jsem tu pro vás, abych vám pomohla splnit vaše sny a cíle. Ať už hledáte nový domov pro sebe a svou rodinu, nebo chcete prodat svou nemovitost, jsem tu, abych vám v tom pomohla.

Pokud se se mnou budete chtít o něčem poradit, spojte se se mnou prostřednictvím kontaktů na mém webu. Těším se na naši spolupráci!

```

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů