Pojištění nemovitosti a domácnosti. Máte v pojmech jasno?
29. 07. 2020

Pojištění nemovitosti a domácnosti. Máte v pojmech jasno?

Investovat několik milionů do nemovitosti a poté majetek neochránit pojištěním samozřejmě nelze doporučit. Na trhu je k dispozici celá řada balíčků majetkových pojištění od desítek pojišťoven a zprostředkovatelů. Přesto mají lidé nejasnosti v pojištění nemovitosti a domácnosti.

 

Rozdíly mezi pojištěním nemovitosti a domácnosti

Na dům i byt číhá řada nebezpečí. Určitě je tu obava o požár, záplavu, povodeň nebo o krádeže věcí po násilném vniknutí. Pojištění však kryje jen některé součásti vašeho majetku.

Pojištění nemovitosti znamená pojištění samotné konstrukce budovy. Pevné součásti spojené se základy. Zároveň se vztahuje i na zabudované (a ukotvené) součásti. Tím mohou být radiátory, klimatizační jednotka, kotel nebo solární panely.

Pojištění domácnosti znamená ale pojištění vnitřního vybavení domu nebo bytu. Věci, které jste domů nakoupili, můžete s nimi volně pohybovat a můžete je snadno přestěhovat. K nim patří nábytek, spotřebiče, elektronika, šperky i věci osobní potřeby.

Samostatnou kapitolou jsou kuchyňské linky, vestavné skříně a koupelnová sanita. Pojišťovny zahrnují tyto předměty někdy k nemovitosti a někdy k domácnosti, záleží na konkrétních podmínkách pojišťoven.

 

Kontrolujte limity pojištění

Jedním z častých metod pojišťoven je stanovení nejrůznějších limitů. Ačkoliv si pojistíte nemovitost na 3 milióny korun a domácnost (vnitřní vybavení) na milion, nemusí to znamenat, že v případě pojistné události tyto částky získáte.

Pojišťovny mají definovány skupiny předmětů, pro které stanovují takzvané limity. Tedy horní hranici obnosu, kterou klientům vyplatí v případě likvidace škody.

Setkáte se s limitem na stavební součásti ve výši 1 % celkové pojistné částky. Setkáte se s limitem 50 tisíc na elektroniku nebo cennosti. Setkáte se s limitem na sportovní vybavení, umělecké předměty, hudební nástroje i domácí zvířata.

Pečlivě si proto prostudujte podmínky jednotlivých pojišťoven a zaměřte se na limity plnění. Pokud byste chtěli určité předměty ochránit více je vhodné sjednat si doplňkové pojištění nebo připlatit za zvýšení limitu.

Irena Kotolanová
Autor: Irena Kotolanová

Realitní makléřství je mým světem, kde se cítím jako ryba ve vodě. Chtěla bych se s vámi podělím o své zkušenosti, postupy a tipy, které vám mohou pomoci při prodeji či koupi nemovitosti.

 

Moje cesta k realitnímu makléřství

Realitní makléřství je pro mě nejen prací, ale také vášní. Každý den se setkávám s novými lidmi, novými příběhy a novými výzvami. Má práce mi dává možnost pomáhat lidem najít jejich vysněný domov nebo prodat jejich nemovitost za nejlepší možnou cenu.

Co pro vás mohu udělat jako realitní makléřka

Má práce spočívá v tom, abych pro vás našla to nejlepší řešení. Ať už jde o prodej, koupi nebo pronájem nemovitosti, vždy se snažím najít tu nejlepší možnost, která bude vyhovovat právě vám. Jsem tu, abych vám pomohla s všemi právními a technickými aspekty, které s sebou realitní obchod přináší.

Proč si vybrat právě mě

Moje zkušenosti, odborné znalosti a osobní přístup jsou to, co mě odlišuje od ostatních. Jsem tu pro vás, abych vám pomohla splnit vaše sny a cíle. Ať už hledáte nový domov pro sebe a svou rodinu, nebo chcete prodat svou nemovitost, jsem tu, abych vám v tom pomohla.

Pokud se se mnou budete chtít o něčem poradit, spojte se se mnou prostřednictvím kontaktů na mém webu. Těším se na naši spolupráci!

```

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů