Jak se změní pronájem nebytových prostor
27. 01. 2021

Jak se změní pronájem nebytových prostor

Ačkoliv ceny nemovitostí neklesají, zažívá trh nemovitostí několik změn. Jednou z nich je pokles zájmu o pronájem nebytových prostor a zároveň pokles cen nájemného. Co můžeme čekat do budoucna?

Fixní platby rizikem

Pro řadu firem to byla právě výše nájemného, která je donutila v období pandemie pobočku uzavřít. Vládní pomoc se vyplácí se značným zpožděním a trh ovládá nejistota budoucího vývoje. Řada firem přistoupila k restrukturalizaci, zeštíhlení výroby i nejrůznějším inovacím.

Fixní platba nájemného se stala rizikem, které firmy nechtějí podstoupit. Přesouvají činnost do virtuálního prostředí a urychleně přistupují k novému způsobu práce.

Sdílená pracovní místa i práce z domu

Pandemie ukázala firmám, že není nutné mít pro každého zaměstnance vlastní kancelář. Argumenty, že zaměstnanec bude doma málo efektivní a firma nedostojí závazkům jsou zcela liché. Pro podniky to znamená, že dokáží fungovat zcela bez kanceláří nebo v mnohem menším prostoru. Jakmile skončí vládní dotace na nájemné, přistoupí firmy ke změnám a očekává se mnohem nižší poptávka po komerčních prostorách.

Zároveň je možné očekávat tlak ze strany nájemců na změnu ve smlouvách o pronájmu. Obezřetnost povede k zájmu uzavírat krátkodobé smlouvy, k dohodám o kratší výpovědní lhůtě, nižším kaucím nebo k doložkám upravujícím výši nájemného v mimořádných situacích.

Nižší nájemné, nižší ceny nemovitostí

Jakmile klesá nájemné, reagují ceny prodávaných nemovitostí. Řada nemovitostí je totiž prodávána jako investiční nemovitost. V případě, že budoucí (očekávané) nájemné bude o desítky procent nižší než dnes, kupující nebude ochoten za nemovitost zaplatit současnou cenu. 

Nemovitosti jsou nadhodnocené

Dle vyjádření ČNB jsou nemovitosti v České republice v současné chvíli nadhodnocené a jejich ceny neodpovídají příjmové dostupnosti obyvatel. Česká národní banka odhaduje nadhodnocení okolo 17 %, ale uvádí, že ve velkých městech s vysokým podílem investičních bytů mohou být ceny nadhodnoceny až o 25 %.

 

Irena Kotolanová
Autor: Irena Kotolanová

Realitní makléřství je mým světem, kde se cítím jako ryba ve vodě. Chtěla bych se s vámi podělím o své zkušenosti, postupy a tipy, které vám mohou pomoci při prodeji či koupi nemovitosti.

 

Moje cesta k realitnímu makléřství

Realitní makléřství je pro mě nejen prací, ale také vášní. Každý den se setkávám s novými lidmi, novými příběhy a novými výzvami. Má práce mi dává možnost pomáhat lidem najít jejich vysněný domov nebo prodat jejich nemovitost za nejlepší možnou cenu.

Co pro vás mohu udělat jako realitní makléřka

Má práce spočívá v tom, abych pro vás našla to nejlepší řešení. Ať už jde o prodej, koupi nebo pronájem nemovitosti, vždy se snažím najít tu nejlepší možnost, která bude vyhovovat právě vám. Jsem tu, abych vám pomohla s všemi právními a technickými aspekty, které s sebou realitní obchod přináší.

Proč si vybrat právě mě

Moje zkušenosti, odborné znalosti a osobní přístup jsou to, co mě odlišuje od ostatních. Jsem tu pro vás, abych vám pomohla splnit vaše sny a cíle. Ať už hledáte nový domov pro sebe a svou rodinu, nebo chcete prodat svou nemovitost, jsem tu, abych vám v tom pomohla.

Pokud se se mnou budete chtít o něčem poradit, spojte se se mnou prostřednictvím kontaktů na mém webu. Těším se na naši spolupráci!

```

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů