Jak a v čem bydlíme? A proč?
05. 08. 2018

Jak a v čem bydlíme? A proč?

Jako realitní makléř musím mít přehled o tom, kdo a jak žije. Bydlíme více v bytech, nebo v domech? Čísla vás možná překvapí…

 

Bydlení můžeme jednoduše rozdělit do několika skupin:

  • v rodinném domě
  • v bytě, který je tzv. družstevní
  • v bytě, který máme ve vlastnictví
  • v nájmu
  • nějak jinak, co se nehodí do žádné varianty

 

1. Bydlení v domech

Úplně nejčastěji bydlíme v klasických rodinných domech. Lidé, kteří takhle žijí, vidí hlavní výhodu v soukromí. Nerušíte sousedy a oni zase vás, máte možnosti využít zahradu, většinou lépe zaparkujete a podobně. Na druhou stranu, o dům a okolí je potřeba se starat.
V domech bydlí 44 % obyvatel. Je to nejčastější typ bydlení u nás.

 

2. Ve vlastním bytě

Hlavní výhodou je jakási bezstarostnost bydlení. O věci, které u domu zařizujete sami, se kolem bytu stará vámi zvolení lidé ze sdružení vlastníků. Výhodou je také fakt, že jste zapsaní na katastru, a tudíž si na byt můžete půjčit od banky.
Ve vlastním bytě bydlí 23 % obyvatel. Tedy přibližně každý čtvrtý člověk.


3. V nájmu

V Česku i na Slovensku existuje zvláštní paradox. Lidé bydlí v nájemním bydlení více méně z nouze a vnímají takové bydlení jako přechodné. Jedná se důsledek komunistického režimu, kdy lidé toužili bydlet ve vlastním. Ve zbytku Evropy i světa je nájemní bydlení zastoupeno mnohem více.
V nájmu u nás bydlí 21 % obyvatel.


4. V družstevním bytě

Tady jsou výhody bydlení v podstatě stejné, jako u bytu ve vlastnictví. Rozdíl je hlavně v tom, že jako člen družstva nejste zapsaní v katastru, ale vlastníte podíl v daném družstvu.
V družstevních bytech bydlí 9 % lidí. Tedy přibližně jeden z deseti.

 

5. Jinde

Nepatrné množství lidí bydlí například v sociálních bytech či podobných zařízeních. Když přičteme lidi bydlící pod mostem, vychází to na přibližně 3 procenta.

 

Velmi často se ale v životech lidí děje nějaká změna. Od svatby přes rozvody, narození potomků či úmrtí až po změnu zaměstnání a podobně. A to je fakt, který způsobuje i stěhování z jednoho typu bydlení do jiného.

V Česku i na Slovensku je cca 5 % obrátkovost. To znamená, že lidé se stěhují v průměru jednou za 20 let. Někdo za dvě desetiletí 4x, někdo jiný zase vůbec – je to průměr.

 

Ať už se chystáte měnit bydlení z jakéhokoli důvodu, je to věc, kterou neděláte zas až tak často. Já tyto změny řeším v podstatě každý den. Neváhejte se na mě obrátit, třeba jen s „obyčejným“ dotazem.

Irena Kotolanová
Autor: Irena Kotolanová

Realitní makléřství je mým světem, kde se cítím jako ryba ve vodě. Chtěla bych se s vámi podělím o své zkušenosti, postupy a tipy, které vám mohou pomoci při prodeji či koupi nemovitosti.

 

Moje cesta k realitnímu makléřství

Realitní makléřství je pro mě nejen prací, ale také vášní. Každý den se setkávám s novými lidmi, novými příběhy a novými výzvami. Má práce mi dává možnost pomáhat lidem najít jejich vysněný domov nebo prodat jejich nemovitost za nejlepší možnou cenu.

Co pro vás mohu udělat jako realitní makléřka

Má práce spočívá v tom, abych pro vás našla to nejlepší řešení. Ať už jde o prodej, koupi nebo pronájem nemovitosti, vždy se snažím najít tu nejlepší možnost, která bude vyhovovat právě vám. Jsem tu, abych vám pomohla s všemi právními a technickými aspekty, které s sebou realitní obchod přináší.

Proč si vybrat právě mě

Moje zkušenosti, odborné znalosti a osobní přístup jsou to, co mě odlišuje od ostatních. Jsem tu pro vás, abych vám pomohla splnit vaše sny a cíle. Ať už hledáte nový domov pro sebe a svou rodinu, nebo chcete prodat svou nemovitost, jsem tu, abych vám v tom pomohla.

Pokud se se mnou budete chtít o něčem poradit, spojte se se mnou prostřednictvím kontaktů na mém webu. Těším se na naši spolupráci!

```

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů